Kohtukuolema

Tervetuloa kohtukuolemaa käsittelevälle sivustolle, jonka kokosivat vertaistueksi äidit, joiden lapset kuolivat kohtuun ennen syntymäänsä tai synnytyksen aikana. Halusimme luoda nämä sivut edesauttaaksemme sitä, että jonain päivänä tämä monia perheitä koskettava asia ei olisi enää tabu, vaan siitä voitaisiin puhua avoimesti.

Kun sikiö kuolee raskauden tai synnytyksen aikana yli 22 -viikkoisena tai yli 500 grammaa painavana, puhutaan kohtukuolemasta. Suomessa syntyy vuosittain noin 60 000 lasta, joista noin 0,3 prosenttia menehtyy kohtukuolemaan. Tämä tarkoittaa sitä, että joka vuosi noin 200 perhettä menettää lapsensa, ennen kuin lapsen elämä äidin vatsan ulkopuolella ehtii edes alkaa. Kohtukuolema eroaa jo syntyneen ja eläneen lapsen kuolemasta siten, että voi olla vaikeaa surra jotakin sellaista, mikä ei ollut perheelle vielä konkreettista.

Sivujen tarkoitus on tarjota helppo väylä löytää apua, tukea ja neuvoja menetyksen jälkeen sekä vanhemmille että läheisille. Olemme keränneet tietoa ja kokemuksia niin käytännön asioista kuin tunteisiinkin liittyen. Me emme ole lääketieteen ammattilaisia, mutta haluamme antaa kaiken mahdollisen tuen muille kohtukuoleman kokeneille perheille. Haluamme tuoda julki sen, että kukaan lapsensa kohtukuolemalle menettänyt ei ole yksin. Meitä on surullisen paljon, vaikka aihe onkin suurelle yleisölle vieras.

Vuonna 2016: Allekirjoita vetoomus! Kansalaisaloitteen tavoitteena on muuttaa voimassa olevaa lakia niin, että vanhemmilla olisi oikeus kirjata kuolleena syntyneen lapsen nimi ja syntymäpäivä vanhempien tietojen yhteyteen väestörekisteriin. Tavoitteena on kerätä 50 000 allekirjoitusta 2.5. - 2.11.2016 välisenä aikana. Aloitteen linkkiä voi ja saa jakaa eteenpäin. Itse allekirjoittaminen vaatii tunnistautumisen esim. pankkitunnuksilla, eikä allekirjoittaminen vie kuin pienen hetken.

Tässä linkki aloitteeseen:

KansalaisaloiteKansalaisaloitteella on Vertaistukijärjestö KÄPY -Lapsikuolemaperheet ry:n ja Suomen Kätilöliitto ry:n tuki.

 

tiesitkö lyhty 2