Mitä jos tämä tapahtuu uudelleen?

Jos kohtukuolema on jokaisen vanhemman painajainen, niin kohtukuoleman tai lapsen kuoleman kokeminen uudestaan on jokaisen kohtukuoleman kokeneen perheen painajainen.

Pelon tunne saattaa olla hyvin voimakas, eikä mikään tieteellinen prosentuaalinen fakta tai lohduttava sanonta "salaman iskemisestä samaan paikkaan" pysty tätä pelkoa poistamaan.

Jokainen perhe joutuu käsittelemään pelkoaan seuraavan raskauden aikana, ja osa onnistuu siinä kohtuullisesti ja osa tarvitsee paljonkin ammattiauttajien ja lähipiirin apua ja tukea.

Vaikka sanotaan, että se on äärimmäisen harvinaista, eikä tarkkoja tilastoja kahden tai useamman kohtukuoleman kokeneista perheistä ole olemassa, niin silti verkossa toimivien vertaistukisivujen kautta on mahdollista arvioida, että ainakin noin kerran vuodessa kohtukuoleman/lapsen kuoleman suru osuu uudelleen samaan perheeseen. Tämä on niin käsittämättömän epäreilu ja surullinen asia, että siitä on vielä vaikeampi puhua kuin kohtukuolemasta, eikä lohduttavia sanoja siihen tilanteeseen ole helppoa löytää.

Onneksi useimmat perheet toisestakin menetyksestä selviävät. Ja aikaisemmilla sukupolvilla useamman lapsen menettäminen on ollut tavallisempaa, kun perhekoot ovat olleet suuria ja synnytysten seuranta ja vastasyntyneiden hoito kehittymättömämpää. Osa perheistä uskaltaa vielä toivoa ja yrittää uutta raskautta, ja onnistuvat siinä. Osa etsii selviytymiskeinonsa muulla tavalla. Osa ei selviä, joko perhe hajoaa tai jompi kumpi vanhemmista ei enää kestä surua. Toisen lapsen menettäminen on kokemuksena niin rankka ja perusluottamusta elämään horjuttava, että sen kohdannutta perhettä tulee tukea ja auttaa pitkänä ajanjaksona tapahtuneen jälkeen.

Syitä kohtukuoleman toistumiseen ei ole juurikaan tutkittu, mutta on mahdollista, että kaksi toisistaan täysin riippumatonta syytä aiheuttaa eri kerroilla lapsen kuoleman kohtuun. Kyse on tällöin niin sanotusti todella huonosta tuurista. Toinen vaihtoehto on se, että raskauden aikana tapahtuu toistuvasti jokin häiriö, jonka voi aiheuttaa esimerkiksi äidin perussairaus tai jokin tuntematon tekijä, joka aiheuttaa kohtukuoleman uusimisen. Tällöin on kyse usein samasta syystä, joka aiheuttaa molemmat/useamman kohtukuoleman.

Toistumisriskin määrittely on lääketieteen ammattilaisillekin erittäin vaikeaa, ja tärkeintä olisi ettei pelkoja saman toistumisesta vähätellä tai anneta väärää tietoa vanhemmille.