Efterkontroll och undersökningsresultat

Kallelsen för efterkontroll kommer beroende av sjukhus cirka 5-12 veckor efter förlossningen då obduktionsutlåtandet och övriga resultat är klara. Efterkontrollen efter fosterdöd i livmodern görs på Moderskapspolikliniken eller på en särskild poliklinik för dem som mist sitt barn. 

På efterkontrollen diskuteras förutom hur mamman återhämtat sig orsakerna till att bebisen dött i livmodern. Efter genomgång av undersökningsresultaten finns det rum för frågor och funderingar som föräldrarna kan ha kring bebisens död. Det lönar sig att förbereda sig med en skriftlig frågelista, för sorgen och spänningen kan tömma frågorna och tankarna ur minnet. Om man glömt fråga något går det bra att vid ett senare tillfälle lämna ett ringbud åt läkaren. På efterkontrollen kan man göra en ultraljudsundersökning och diskutera planering och riskbedömning av nästa graviditet. Vid behov remitteras man till genetisk rådgivning.  

På efterkontrolln fokuserar man även på hur mamman återhämtat sig psykiskt: håller hon på att återhämta sig med hjälp av nära och kära eller tar den traumatiska sorgen för mycket krafter. Efter chockfasen och begravningen kan sorgen kännas oöverkomlig och därför skrivs en remiss ofta till krispsykologen som kontaktar föräldrarna och ger en mottagningstid för diskussion. 

Efterkontrollen är viktig eftersom föräldrarna ofta vill veta dödsorsaken. I cirka 9 % av fallen förblir dödsorsaken oklar (Hovatta et. al 1983).

 

Jag spände mig mig inför efterkontrollen och på själva kontrollen grät jag. Utan min frågelista hade jag inte kunnat fråga nästan något. Min frågelista var följande: Om dödsorsaken var navelsträngens knut.. vad var det som hände, varför upptäcktes knuten inte på ultraljuden, kan man se navelsträngen och dess läge exempelvis runt halsen på 4D ultraljud? Undersöktes det om svininfluenssavaccinet kunde ha något samband med döden? Om man får en reaktion av vaccinet hurdan är reaktionen och hur länge varar den? Hur länge hade bebisen varit död (de röda läpparna)? Kan sammandragningarna ha haft något att göra med att navelsträngens knut spändes åt? Hur lång var navelsträngen? Varför hade jag så ont efter förlossningen? Oxitocin-droppet var fortfarande på, men smärtpumpen avstängd? Vad fick man reda på i fostervattensundersökningen? Kromosomerna? EPO - hade barnet lidit av syrebrist under en längre tid? Kan man i nästa graviditet göra fostervattensundersökningar i ett tidigare skede eller oftare? Vilka är riskerna med fostervattensundersökning i sen graviditet? Hur påverkade mitt låga blodtryck? Hur uppföljs nästa graviditet? Kan vi få hjälp med att bli gravida igen om det inte lyckas annars? Kan vi få ett planerat kejsarsnitt i nästa förlossning om det någon blir en? Varken jag eller min man orkar med igångsatt förlossning då de ändå inte kommer igång. På efterkontrollen fick vi svar på en del av frågorna, medan en del evigt förblir obesvarade. Samtalet var sakligt och professionellt och jag upplevde att vi blev bemötta så bra som man bara kan bli i en sådan här situation. - Mamma 34 år -

 

Referenser:

Artikel Duodecim